DeAgostini

GEBREIDE HARTJES: EEN KLASSIEKER

von

Neem een kijkje in je kledingkast en in je huis, en je ziet hoogstwaarschijnlijk een heel scala aan verschillende motieven op je spullen. Van interieuraccessoires tot mode, een opvallende print kan een saai item transformeren, of het nu een paisleymotief op een kussen, sterren op kindergordijnen of een fleur de lis op een accentmuur is. Maar van alle motieven is er eentje dat ons héél na aan het hart ligt …
 
Screen Shot 2014-08-19 at 14.30.06
 
Draag ze, hang ze op, borduur ze op je theedoeken… We kunnen niet anders dan verliefd worden op hartjes, en het hoeft geen Valentijnsdag te zijn om deze klassieke en toch schattige look te kunnen waarderen. Je vindt ze door het hele huis, als kussens, op de schoorsteenmantel, als fotolijstjes en zelfs als peper-en-zoutstel. En met de koude maanden in aantocht, zijn het vooral gebreide hartjes die een kamer om kunnen toveren in een gezellige, uitnodigende ruimte. Gebreide, opgevulde hartjes zijn de ultieme schattige versiering voor je huis. Je kunt een guirlande van opgevulde hartjes maken en die over de schoorsteenmantel hangen, of een enorm hartvormig kussen breien voor in je luie stoel. Als je haken aan de muren of deuren hebt, hang daar dan bijvoorbeeld een paar gebreide hartjes aan voor een mooie vintage look.
 
shutterstock_171591044
 
Je kunt hartjes ook toepassen in textielontwerpen. Gebreide placemats met hartjesmotief en bijpassende onderzetters zijn perfect voor een mooi gedekte tafel en geven je eetkamer een landelijke stijl. Als de winter eraan komt, kruip dan heerlijk weg op de bank met een kruik met hartjesmotief en bijpassende gebreide huissokken.
 
ballofyarn-0
 
Hartjes op kleding kunnen het hele jaar door, of ze nu op de zoom van een zomerrokje zitten of op een gebreide muts met een pompon. Het hartjesmotief is enorm veelzijdig en kan op bijna elk kledingstuk worden toegepast. De gebreide trui is vaak het eerste kledingstuk waar iedereen aan denkt bij het hartjesmotief. Draag hem op zichzelf als een lange trui of gecombineerd met een boyfriend jeans voor een casual look; de gebreide hartjestrui is hoe dan ook een essentieel mode-item. Wat kleurencombinaties betreft draait het allemaal om contrasterende kleuren: met een felrood hart op een lichtgrijs breisel zal je gegarandeerd veel bekijks hebben, maar dat geldt net zo goed voor een lichtgrijs hart op een felrode trui.
 
Als je jezelf deze look wilt aanmeten en verschillende kleuren wilt gebruiken, is de intarsia-breitechniek daarvoor het meest geschikt. Zoek kleuren uit die bij jouw stijl en teint passen, en wees niet bang te experimenteren met opvallende combinaties.
 
shutterstock_170994320
 
 
line-0